Hjälp oss hjälpa Sveriges katter! Dela den här sidan och sprid budskapet.Byggprojekt: Pergola

Mycket viktigt att tänka på efter att du är klar med ditt eget byggprojekt: Inför varje säsong så kolla igenom nätet att det inte finns hål och att det fortfarande sitter fast ordentligt!

För några år sedan flyttade vi till ett hus som behövde totalrenoveras. Det första vi gjorde var dock att bygga en pergola på ungefär tolv kvadratmeter så att katterna kunde vara utomhus om de ville medan vi jobbade. Eftersom pergolan är så hög (3,60 meter) använde vi inte 45-mm-reglar utan 90-mm-reglar. De är betydligt (fyra gånger) tyngre att arbeta med men också mycket mer stabila. Obs att du behöver jordankare som är avpassde till denna dimension (du ska alltså inte karva bort trä så att de får plats i 45-mm-jordankare).

Pergolatak

Den pergola vi byggde blev extra säker eftersom nätet är fäst i nästa bräda som bilden visar. Det innebär att katten måste inte bara klättra upp och ned utan också ta sig ned för en bräda och sedan upp på andra sidan. Det kan katter i alla fall inte göra...

Pergolatak, detalj

Eftersom pergolan är så stabil behövde vi inte skruva fast den i husväggen. Den är alltså helt fristående (fast den är ju fäst i marken med jordankare).

Hörn på pergolatak

Här syns katternas utgång från huset till pergolan. Som synes är alla tvärgående reglar fästade med vinkeljärn. För stabilitetens skull och för att inte bräderna skulle svikta eller vrida sig satte vi dubbla stående reglar. Det gav också konstruktionen lite mer karaktär.

Pergolataket sett inifrån

Konstruktionen var stabil redan från början, men vi kände att det blev lite mycket insyn och att katterna inte kunde vara gömda medan de spanade. Därför satte vi upp ett antal 22*95-mm-bräder utmed nederdelen av pergolan. Faktiskt fick den lite extra karaktär av det!

Fastsatta bräder

Pergolor har ju traditionellt sett egentligen byggts för att bli till ett uterum, där klängväxter fått utgöra väggar och tak. Riktigt så har det inte blivit hos oss, men visst kan det vara fint med blommor inne i pergolan! (Se dock till att de växter du skaffar inte är giftiga för katter.)

Blomma i pergolan

Fönstret var högt placerat ovanför mark. Därför byggde vi en trappa som katterna kunde gå upp på. Visserligen hade en enkel stege räckt, men har man en kapsåg och lite vinkeljärn över så...

Trappa för katterna

Här syns ingången till pergolan, ganska trevligt faktiskt. Att bygga dörr till pergolan var riktigt roligt. Hur man gör beskrivs på sidan Andra byggprojekt.

Pergolans ingång

Härligt att sitta högt och spana, tycker vissa, medan andra trivs bäst i solstolen.

Missar på trappa och i solstol

Här är hela pergolan. Observera att den är ovanligt hög och skälet är helt enkelt att det ska gå att öppna fönstret som katterna går in och ut igenom.

Pergola