Hjälp oss hjälpa Sveriges katter! Dela den här sidan och sprid budskapet.Byggprojekt: Innätad balkong 2

Mycket viktigt att tänka på efter att du är klar med ditt eget byggprojekt: Inför varje säsong så kolla igenom nätet att det inte finns hål och att det fortfarande sitter fast ordentligt!

Vår andra balkong var egentligen en terrass överst i ett terrasshus, med måtten 6*2 meter. Principen för bygget var dock fortfarande detsamma – man bygger en låda och nätar in den.

I det här fallet blev det lite trixigt med fönsteröppningen. Vi ville inte ha någon mittpinne som skymde utsikten och därför blev nätfönstret sex meter brett. Vi löste problemet med att sätta fler gångjärn i regeln ovanför fönstret och att ha flera fastsättningsanordningar utmed dess nedre kant. Hela fönstret hängde alltså och därför kunde det heller inte skeva.

Observera att Alloxnätet syns på nära håll men knappt alls på långt håll. Här syns tre bilder, inifrån och utifrån. Inifrån syns ju nätet ganska tydligt, men man tänker inte på det eftersom man fokuserar blicken på utsikten (precis som man inte stirrar på det kanske kattnos-fläckade fönsterglaset hemma hos sig). På de andra bilderna är det nästan svårt att se vilken lägenhet det är som har hela terrassen innätad. Kan du ens se vilken lägenhet som är vår? För dig som trots allt får problem med hyresvärden när du börjar bygga och inte vill klämma i med lagrum kan dessa bilder vara bra att visa.

Nät sett inifrån
Lägenhet sedd från gatan, rakt framifrån
Lägenhet sedd från gatan, snett

Lite extra jobb blir det om innertaket inte är rakt – nätet och därmed ställningen måste ju ändå gå upp till taket så att inte viga katter kan klättra över takregeln. I fallet på bilden är det inget problem att taket sluttar eftersom det är en vägg bakom. Likväl behövs själva lådan för att inte anordningen ska falla ned.

Lådkonstruktion

När vi byggde på det viset fick vi en regel som inte gick ända upp i taket. Den hade vi kunnat använda till olika trevliga upphängningsanordningar. På bilden nedan har kattungen Douffin just kommit på att det är kul att leka på regeln...

Liten katt i taket
I det här projektet inredde vi terrassen som ett nästan vanligt rum. Vi hade en hammock, matbord och stolar och hade fäst gardiner i en gardinstolpe, som vi i sin tur fäst i takregeln ovanför nätfönstret. I stället för konsoller satte vi helt enkelt upp en gammal trästege, som sedan blev en favoritplats hos flera av katterna. Här kunde de både leka, spana och mysa i solen, alltmedan vi tillbringade eftermiddagar och kvällar tillsammans med dem:
Katter på stege
Spanställe
Mys i solnedgången