Hjälp oss hjälpa Sveriges katter! Dela den här sidan och sprid budskapet.Byggprojekt: Innätad balkong

Att näta in en balkong är inte svårt när man väl behärskar sina material och verktyg. Här visar vi hur du går tillväga!

Vad lagen säger

För en kattägare som bor i hyreshus med balkong är det inte helt enkelt att följa lagen. Som lägenhetsinnehavare vill man kunna njuta av sin balkong, men man vill inte behöva stänga inne sin katt – den har ju rätt att sitta i solen och spana den med. Samtidigt kan fastighetsägaren ha sagt att det är förbjudet att näta in balkongen, eftersom man inte får göra hål i fasaden.

Djurskyddslagarna i Sverige skärptes för några år sedan. Kattägare är numera ansvariga för att eventuella balkonger är innätade. Samtidigt har fastighetsägare för hyresfastigjeter rätt att kräva att du inte gör hål i fasaden för att sätta upp nät. (Däremot har fastighetsägare inte rätt att förbjuda någon att ha husdjur ifall det inte är fråga om särskilda fastigheter avsedda för allergiker.)

Principen för en innätad balkong

Vår lösning på problemet ovan har varit att göra en ram av regelvirke på samma sätt som man ritar en låda, dvs reglarna blir lådans kanter och framsidan täcks sedan med nät.

Låda

"Lådan" går upp i balkongens tak och därmed kan den inte tippa framåt – den kan alltså inte ramla ur sin position och falla ned på gatan. (Ifall du inte har någon granne ovanför din balkong nätar du helt enkelt in taket också. Surra fast lådan då för säkerhets skull så att den inte kan falla ned.)

Steg-för-steg

 1. Ta mått på längd, bredd och höjd på balkongen. Åk till brädgården och köp 45-mm-reglar i lämpliga längder. (Tänk på att långa bräder kanske kan kapas till två bräder av rätt längd.) Köp även skruv, vinkeljärn och några spikplåtar. Två vinkeljärn behövs för varje hörn på lådan, dvs minst åtta stycken. Dessutom behöver du antingen vinkeljärn eller spikplåtar om du behöver skarva vid balkongräcke, göra en nätdörr etc, så köp på dig ett antal extra.
 2. Såga till en regel för golvets långsida och en regel för golvets kortsida. Eftersom reglarna ligger omlott blir antingen den korta eller den långa regeln nio centimeter (2*45mm) kortare än vad du mätt upp.
 3. När du ser att reglarna verkar okej i längd kapar du ytterligare en lång och en kort regel, av samma längder som de första två. Nu har du lådans golv! Sätt ett vinkeljärn i ett av innerhörnen och skruva ihop. Skruva ihop de andra tre hörnen också med vinkeljärn.
 4. Nästa steg är att göra lodräta reglar upp till taket. Mät höjden till taket från en av golvreglarnas överkant, dra av ett par centimeter och såga till en regel. Kolla att regeln blev lagom i höjd, dvs att om den står på en golvregel så går den upp i taket sånär som på två-tre centimeter. Håll också upp den ovanför de andra tre hörnen för att se att avståndet till taket är detsamma innan du sågar till de andra tre lodräta reglarna i samma längd. Skruva fast regeln i den ena av golvbräderna med vinkeljärn. Skruva fast de andra tre lodräta reglarna.
  Fastsättning mot vägg och tak
 5. Sätt upp reglar uppe vid taket mellan de lodräta reglarna. Om balkongen har räta sidor och ett rakt tak ska måtten vara desamma som på golvreglarna (minus 45 mm på två av reglarna). Här hjälper det verkligen om ni är två, en som håller i regeln och en som skruvar. När ni gör detta så se till att ni inte riskerar att ramla ned från balkongen!
 6. Nu ska lådan vara färdig. Dra lite i hörnen för att kolla att du inte glömt att skruva fast något av dem. Så länge varje vinkeljärn har sju eller åtta skruvar och varje hörn har två vinkeljärn kan du vara säker på att hörnen kommer att hålla. Kolla också att lådan inte kan tippa framåt.
 7. Det enda som återstår är nu att sätta upp nätet. Exakt hur det ska gå till beror på hur din balkong ser ut och vad du har för önskemål. De flesta balkonger har ett räcke på ca 140 cm höjd. Sätt med vinkeljärn fast en regel i de lodräta reglarna precis under räckets överkant så att det blir så tätt att en katt inte kan komma emellan. När du har satt fast det första vinkeljärnet så kolla med vattenpass och håll den nya regeln vågrätt innan du sätter fast den i den andra lodrätt stående regeln. Nu har du fått en "fönsteröppning" på din låda. Det är denna öppning som du nätar in.
  Vinkeljärn i tak
 8. När vi gjorde våra balkonginnätningar ville vi kunna plocka bort nätet på vintern. Därför tillverkade vi separata "nätfönster" som vi satte fast med gångjärn i takregeln. Dessa nätfönster avpassades så att de passade in i den färdiga fönsteröppningen. Det var förstås viktigt att katterna inte kunde öppna fönstren och i vårt fall satte vi fast dem med karbinhake.
 9. Själva innätningen går lätt och fungerar på samma sätt som du kanske sett möbeltyg häftas fast i inredningsprogram. Även här är det lättast om man är två. Börja med att klippa till en lagom stor bit av nätet, kanske drygt tre meter lång (om din balkong är tre meter lång) och 130 cm hög (om fönsteröppningens höjd är drygt en meter). Håll upp nätbiten framför fönsteröppningen för att se att du klippt rätt. Sedan är det bara att häfta fast den! Håll den så rakt och så sträckt som möjligt så att du slipper fula veck på nätet. Återigen – var försiktig så att du inte ramlar ned från balkongen! När nätet väl är på plats är faktiskt balkongen en mycket tryggare plats än förut – nätet är till för att stå emot våra vanliga svenska vilda djur och det hindrar också små barn att ramla ner.
 10. Kolla att det är tätt runtom lådans kanter. Det kan t.ex. finnas avrinningshål utmed sidorna eller luft under balkongräcket som måste täppas till eller minskas så att ingen katt kan komma igenom där. Fundera också över hur balkongräcket är gjort. Är det solitt eller är det pinnar som en katt kan fastna mellan? Om allt verkar tryggt kan du släppa ut katten!
 11. Till sist: Tänk på att kolla nätet noga inför varje säsong så det är helt och sitter fast ordentligt. Fastsättningen kan ha släppt någonstans pga rost, snötyngd eller annat.

 

Nu känner du förhoppningsvis att det inte är så svårt att näta in balkongen på ett sätt som inte förstör fasaden. Klicka här för att läsa om hur man bygger en kattgård.